– Van toef tot getuft tapijt: handgeknoopte tapijten

In de reeks ‘van toef tot getuft tapijt’ brengen wij de werkzaamheden van de Millenerpoort in beeld. Het productieproces van A tot Z. Van kleurtoeven tot voorraadbeheer en van handknopen tot het afwerken van de getufte tapijten.

Onze handknooptapijten zijn uniek en worden, zoals de naam al doet vermoeden, geheel met de hand gemaakt. Daardoor kunnen we aan specifieke wensen tegemoet komen: verschillende kleurcombinaties, poolhoogtes en garendiktes zijn mogelijk.

Handknopen

Het handknopen gebeurt op een weefgetouw waarop we een aantal draden, de schering, spannen. Vervolgens voeren we hier de losse draden per bundel door, de inslag. Daarna schieten we een inslaggaren tussen de schering, zodat alle draden goed vast komen te zitten. Het maken van handgeknoopte tapijten is erg arbeidsintensief. Het duurt gemiddeld één dag om één vierkante meter tapijt te knopen. Ter vergelijking: een handtufter kan binnen één dag zeven vierkante meter tapijt tuften.

Van toef tot getuft tapijt 3 1 Van toef tot getuft tapijt 3 5 Van toef tot getuft tapijt 3 3 Van toef tot getuft tapijt 3 2

This entry was posted in Archief, Nieuws. Bookmark the permalink.

Comments are closed.